Cukier dla diabetyków

ksylitol z brzozy

Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się w gronie rodzinnym i spożywamy pyszne, tradycyjne potrawy. Osoby chorujące na cukrzycę nie muszą całkowicie rezygnować ze świątecznych dań. Przede wszystkim należy zachować umiar. Niektóre potrawy można również zmodyfikować, zastępując niektóre składniki, produktami o niskim indeksie glikemicznym, np. mąkę białą na żytnią.



Zasady żywienia osób z cukrzycą

Cukrzycy muszą przede wszystkim spożywać posiłki regularnie po to, by nie dopuścić do wahań poziomu cukru we krwi. Należy jeść 4 – 5 posiłków dziennie bądź 6 – 7 przy cukrzycy typu I. Cukrzycy powinni wyeliminować bądź mocno ograniczyć spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który określa wpływ konkretnego produktu na poziom cukru we krwi. Im indeks ten jest wyższy, tym dochodzi do większego wzrostu cukru we krwi. Trzeba także ograniczyć węglowodany łatwo przyswajalne, czyli cukry proste, które znajdują się głównie w słodkich wypiekach, ciasteczkach czy innego rodzaju słodyczach. Natomiast w diecie cukrzyka powinny znaleźć się produkty bogate w błonnik pokarmowy, bowiem przyczynia się on do regulacji poziomu glukozy we krwi. Najwięcej błonnika znajduje się w gruboziarnistych kaszach, np. w pęczaku czy kaszy gryczanej, pieczywie pełnoziarnistym, owocach i warzywach.

Potrawy świąteczne dla diabetyka

Cukrzycy nie muszą rezygnować ze spożywania tradycyjnych potraw świątecznych. Niektóre z przepisów można nieco zmodyfikować poprzez zastąpienie niektórych składników takimi produktami, które mają niski indeks glikemiczny. Wobec tego mąkę pszenną możemy zastąpić żytnią, a biały cukier – cukrem brzozowym znanym powszechnie jako ksylitol bądź naturalnym słodzikiem, jakim jest stewia. Cukrzycy muszą zwrócić szczególną uwagę na takie potrawy jak kluski z makiem, kompot z suszonych owoców czy słodkie wypieki. Z kolei czerwony barszcz, kapusta z grzybami oraz ryba to potrawy, które powinny znaleźć się w świątecznym menu diabetyka. Szczególnie cenna dla zdrowia jest ryba będąca źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka oraz wielu składników mineralnych. Istotny jest jednak sposób przyrządzenia ryby. Diabetyk może jeść rybę gotowaną, grillowaną bądź pieczoną. Nie powinien spożywać ryby smażonej i panierowanej. Diabetycy mogą także jeść pierogi z kapustą i grzybami, jednak muszą być one gotowane w wodzie, a nie podsmażane.

Świąteczne potrawy zakazane

Ze świątecznego menu cukrzyk musi wyeliminować potrawy smażone oraz te z majonezem. Wobec tego diabetyk nie powinien jeść tradycyjnej sałatki jarzynowej, śledzi w oleju, smażonego karpia czy ciast z dużą ilością białego cukru oraz tłustymi kremami. Alternatywą dla ciężkich i mocno słodkich ciast jest szarlotka z dużą ilością owoców, ciasto marchewkowe czy tradycyjny piernik. Z kolei do sałatki jarzynowej zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny bądź odrobinę oleju roślinnego.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież