Czarnuszka siewna zwana egipską

czarnuszka egipska ziarno

Znali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Nieobca była również Arabom. Choć pochodzi z Azji, uprawiana jest na całym świecie, także w Polsce. Mowa o czarnuszce. Jej łacińska nazwa brzmi Nigella sativa czyli Czarnuszka siewna, choć zwana też bywa czarnuszką egipską.

Jest to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość ok. 20 - 40 cm. Kwitnie na biało lub niebiesko, a w owocach o kształcie torebek kryją się nasiona, które używane są jako przyprawa. Z nasion tłoczy się również olej z czarnuszki. Nasiona są podłużne, o czarnej barwie - stąd też wzięła się polska nazwa rośliny. Zawierają one do 40% oleju, a także olejek lotny. Nasiona stosować można w całości, najczęściej do posypywania pieczywa pszennego i żytniego, ale również do potraw z kapusty i ogórków. Po sproszkowaniu przydają się jako dodatek do budyni, kisieli, galaretek i kompotów. Dawniej czarnuszka była bardzo popularna jako uniwersalna roślina lecznicza, skuteczna zarówno podczas stanów gorączkowych, jak i bólu żołądka czy głowy. Młode matki piły odwar z nasion, który podawano im jako lek o właściwościach mlekopędnych. Obecnie czarnuszka jest już nieco zapomniana, chociaż jako przyprawa znów wraca do łask.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież