Olej kokosowy do kuchni i kosmetyczki

Olej kokosowy

Olej kokosowy już od dłuższego czasu gości nie tylko na sklepowych, ale również na domowych półkach ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne oraz kosmetyczne. Może być z powodzeniem dodawany zarówno do wszelkiego rodzaju sałatek jak i produktów kosmetycznych. W jaki sposób powstaje i czym charakteryzuje się ten niezwykły olej?


Pochodzenie
Palmy kokosowe, na których rosną owoce z których tłoczony jest olej kokosowy uprawia się przede wszystkim w Indiach, Indonezji, Sri Lance oraz Malezji, jednak warto wiedzieć o tym, iż pierwszy kokos pojawił się na Filipinach zyskując miano „lekarstwa na wszystkie choroby”.

Skład
Główną substancją znajdującą się w oleju kokosowym jest kwas laurynowy, który wykazuje właściwości przeciwzapalne w schorzeniach przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, a także w chorobie zapalnej jelit. Wydawać by się mogło, iż olej kokosowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczu nie wpływa korzystnie na ogólny stan zdrowia, jednak należy mieć świadomość tego, iż jest to zdrowy tłuszcz wpływający bardzo korzystnie na poziom dobrego cholesterolu we krwi.

Olej kokosowy a smukła sylwetka
Osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub te dbające o linię bardzo rzadko spożywają jakiekolwiek tłuszcze, jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sięgając po olej kokosowy, nie trzeba obawiać się przyrostu tkanki tłuszczowej, ponieważ zawarte w tym produkcie kwasy tłuszczowe zmniejszają apetyt, a więc i ilość spożywanych kalorii. Wydaje się to dosyć dziwne, biorąc pod uwagę fakt, iż olej to tłuszcz w czystej postaci, jednak zostaje on w organizmie przekształcony w energię, dzięki czemu nie odkłada się w postaci niechcianej i nieestetycznie wyglądającej tkanki tłuszczowej. Spożywając ten olej, można w bardzo skuteczny sposób utrzymać zgrabną sylwetkę, a to dla większości kobiet jest najważniejsze.

Olej kokosowy a bakterie, wirusy i grzyby
W tradycyjnej medycynie tłuszcz pochodzący z kokosa od dawien dawna stosowany był jako jeden z najlepszych środków przeciwgrzybiczych, antywirusowych oraz antybakteryjnych. Sprawdza się bardzo dobrze w walce z pierwotniakami, pleśnią, a także grzybicą, dlatego też po olej kokosowy warto sięgać w walce z tymi drobnoustrojami. Warto w tym momencie podkreślić jednak, iż olej kokosowy niszczy wyłącznie patogenne bakterie, pozostawiając te dobre w nienaruszonym stanie.

Olej kokosowy w kosmetyce
W kosmetyce olej kokosowy znalazł chyba najszersze zastosowanie, ponieważ jest obecnie dodawany do wielu produktów kosmetycznych zarówno tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry, jak i ciała i włosów. Może być z powodzeniem stosowany samodzielnie jako balsam do ciała, gdyż wykazuje silne właściwości nawilżające, a także jako balsam do ust, ponieważ skutecznie ochrania usta nie tylko przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych, ale również przed wysuszeniem. Osoby, które na swojej głowie zauważyły łupież lub mają problem z przesuszonymi włosami, powinny bez żadnych obaw nakładać olejek kokosowy nie tylko na skórę głowy, ale również na końcówki włosów.

Olej kokosowy w kuchni
Olej kokosowy ze względu na bardzo delikatny smak sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do przygotowywania potraw w azjatyckim stylu. Można nim ponadto smarować pieczywo, a także używać go w procesie pieczenia, duszenia, a także smażenia potraw. Oprócz tego nadaj się idealnie do przygotowywania różnego rodzaju deserów, zwłaszcza jako zamiennik mleka krowiego.

Zakup oleju kokosowego
Zakup dobrego oleju kokosowego nie jest wcale taki łatwy, ponieważ w sklepie znajduje się zarówno ten rafinowany, jak i nierafinowany. Który zatem należy wybrać? Oczywiście ten drugi, ponieważ olej rafinowany pozbawiony jest nie tylko większości swoich właściwości, ale również charakterystycznego zapachu. Kupując olej kokosowy, należy również wiedzieć o tym, iż ze swojej natury występuje on wyłącznie w stałej postaci, a swoją konsystencję ze stałej na płynną zmienia dopiero po podgrzaniu w wysokiej temperaturze. Z tego właśnie względu widząc na sklepowej półce olej kokosowy o płynnej konsystencji, nie należy po niego w ogóle sięgać, ponieważ coś z nim jest po prostu nie tak.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież