Jagody acai w codziennej diecie

Jagody acai w diecie fitness

Jagody acai są naturalnym źródłem witamin i mikroelementów. Owoce wyróżniają się wysoką zawartością błonnika i składników odżywczych. Jagody to brazylijskie owoce – rosną w Środkowej Ameryce i północnych rejonach Ameryki Południowej. Jagody od wieków uważane były przez rdzennych mieszkańców za lekarstwo. Owoce z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem od kilku lat.



Owoce acai rosną w lasach deszczowych na ogromnych drzewach palmowych – owoce z początku zielone w miarę dojrzewania zmieniają barwę na fioletową. Z uwagi na wielkość pestki (zajmuje ok. 80% powierzchni) jadalna część owoców jest niewielka – średnica owoców wynosi 1-1, 5 cm. Jagody acai mają okrągły kształt i intensywną fioletową barwę – świeże owoce cechują się niską zawartością wody.

Jagody acai – składniki odżywcze

Owoce zawierają cenne substancje odżywcze oraz są bogatym źródłem błonnika. Jagody acai są wysoko kaloryczne (533, 9 kcal/100 g s. m.) – tłuszcz zawarty w owocach: kwasy jednonienasycone (60, 2%), kwasy wielonienasycone (11, 1%). W owocach znajdują się witaminy: A, E, witaminy z grupy B i składniki mineralne: magnez, miedź, chrom, cynk, mangan, selen, potas, molibden, jod. W owocach mieści się znacząca ilość białka oraz 19 aminokwasów, jagody charakteryzują się też dużą ilością przeciwutleniaczy.

Właściwości prozdrowotne

Jagody acai hamują, procesy starzenia organizmu ‒ zawarte w jagodach przeciwutleniacze zwalczają, wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie. Składniki mineralne i witaminy wspomagają siły witalne organizmu i pomagają zachować zdrowy i młody wygląd. Witaminy zawarte w owocach korzystnie działają na układ nerwowy i wspomagają pracę umysłu. Jagody poprawiają metabolizm i mają działanie detoksykujące – owoce wspomagają i poprawiają perystaltykę jelit. Jagody acai wykazują działanie antynowotworowe i hamują rozmnażanie komórek nowotworowych.

Prozdrowotne i lecznicze właściwości owoców akai sprawiają, że jagody cieszą się dużym zainteresowaniem. Przetworzone jagody w postaci soku oraz suszone owoce wciąż znajdują nowych nabywców zainteresowanych naturalnymi produktami żywnościowymi. Systematyczne spożywanie tych wartościowych owoców korzystnie wpływa na zdrowie, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi oraz spowalnia procesy starzenia organizmu.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież