Miody z nowozelandzkiej pasieki

Pasieka z tradycjami

Manuka to dziko rosnące, kwitnące drzewo charakterystyczne dla obszaru Nowej Zelandii. Wyjątkowe właściwości tego drzewa znane były już kilkaset lat temu, jednak dopiero niedawno zaczęto produkować z niego miód, który bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka.

Ze względu na swoje szerokie spektrum działania miód ten jest obecnie jednym z najcenniejszych produktów na świecie.


Skąd wiadomo, że to miód manuka?


Jak powszechnie wiadomo, każdy miód zawiera w swoim składzie pułki z różnych roślin, jednak pyłki, których jest najwięcej, decydują o rodzaju danego miodu. Skąd zatem wiadomo, że dany miód to miód manuka? Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki Nowej Zelandii miodem manuka można nazwać miód, który zawiera w swoim składzie co najmniej 70% pyłków pochodzących z drzewa manuka. Każdy obywatel Nowej Zelandii może produkować ten miód, jednak niezwykle istotne jest to, aby na etykiecie opakowania znalazły się prawdziwe informacje zarówno o jego pochodzeniu, jak i zawartości antybakteryjnego składnika. Oryginalny mod manuka ma oznaczony tzw. składnik antybakteryjny MGO od 30 do 800 na kg miodu.


Dlaczego miód manuka jest tak bardzo ceniony w Nowej Zelandii?


Uzyskanie jednorodnego miodu manuka jest niezwykle trudne. Producenci zazwyczaj ustawiają ule z pszczołami w bezpośrednim sąsiedztwie drzewa manuka, dzięki czemu mają pewność, iż będzie on zawierał w swoim składzie wymaganą ilość pyłku. Z tego właśnie względu miód ten należy do jednych z najdroższych na świecie.


Właściwości miodu manuka

 

Miód manuka znany jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Za pomocą tego produktu można zwalczać bakterie powodujące infekcje oraz stany zapalne nie tylko układu oddechowego, ale również jamy ustnej. Warto sięgać po ten produkt w przypadku infekcji gardła, podczas kaszlu, chrypy oraz kataru. Dzięki sporym ilościom antyoksydantów miód manuka wykazuje właściwości kojące oraz lecznicze, dlatego powinien być stosowany przez osoby z wrażliwą skórą. Jego niebywałą zaletą jest również to, że zapobiega utracie wilgoci i utrzymuje naturalny poziom nawilżenia skóry. Wysoka aktywność przeciwbakteryjna oraz działanie przeciwzapalne i oczyszczające sprawiają, iż miód manuka skutecznie zwalcza wszelkiego rodzaju dolegliwości skórne. Przyspiesza również gojenie się ran potrądzikowych oraz zapobiega powstawianiu blizn.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież