Czarnuszka siewna zwana egipską

czarnuszka egipska ziarno

Znali ją już starożytni Grecy i Rzymianie. Nieobca była również Arabom. Choć pochodzi z Azji, uprawiana jest na całym świecie, także w Polsce. Mowa o czarnuszce. Jej łacińska nazwa brzmi Nigella sativa czyli Czarnuszka siewna, choć zwana też bywa czarnuszką egipską.

Jest to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość ok. 20 - 40 cm. Kwitnie na biało lub niebiesko, a w owocach o kształcie torebek kryją się nasiona, które używane są jako przyprawa. Z nasion tłoczy się również olej z czarnuszki. Nasiona są podłużne, o czarnej barwie - stąd też wzięła się polska nazwa rośliny - czarnuszka lub dawniej używana czarnucha. Nasiona zawierają do 40% oleju, a także olejek lotny. Nasiona stosować można w całości. Najczęściej stosuje się je do posypywania pieczywa pszennego i żytniego, ale również do potraw z kapusty i ogórków. Ich użycie gwarantuje, że pieczywo będzie się cechowało niepowtarzalnym aromatem. Sproszkowane nasiona czarnuszki używane są jako dodatek do budyni, kisieli, galaretek i kompotów. Jednak czarnuszka to nie tylko przyprawa.

Nigella sativa - złoto faraonów

Od wieków czarnuszka była bardzo popularna jako uniwersalna roślina lecznicza, skuteczna zarówno podczas stanów gorączkowych, jak i bólu żołądka czy głowy. Młode matki piły odwar z nasion, który podawano im jako lek o właściwościach mlekopędnych. Później czarnuszka została nieco zapomniana, chociaż wydaje się, że w ostatnich latach znów wraca do łask. Po dziś dzień czarnuszka nazywana jest "złotem faraonów". Była niezwykle popularna w Starożytnym Egipcie. Już wtedy pośród prominentnych osób była stosowana jako środek kosmetyczny. Olej z nasion Nigella sativa był również powszechnie uważany za remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Na Bliskim Wschodzie nazywana była "Lekarstwem Proroków". Wspominano o niej już starożytnych opracowaniach medycznych arabskich medyków. Jak mówi arabskie przysłowie "Czarne nasiona (czarnuszka) zawierają lekarstwo na wszystkie choroby, oprócz śmierci". Obecnie czarnuszka występuje powszechnie na terenie krajów basenu Morza Śródziemnego, krajów Bliskiego Wschodu oraz niektórych rejonów Azji i Wschodniej Europy. Od pewnego czasu jest obecna również na terenie Polski gdzie występuję jako roślina hodowlana. Jest uprawiana głównie jako surowiec dla przemysłu farmaceutycznego oraz branży zielarskiej, do tłoczenia oleju z jej ziaren oraz dla samego ziarna używanego jako przyprawa w przemyśle spożywczym.

Ziarno czarnuszki siewnej - co zawiera?

Zarówno ziarno jak i olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym aromatem. Wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że lekko gorzkawy smak i korzenny zapach czarnuszki jest niepowtarzalny. Walory smakowe i aromatyczne Nigella sativa są pochodną składu fitochemicznego nasion i obecnego w nasionach oleju. Analizy chemiczne wykazały, że w nasionach czarnego kminu znajdziemy bogactwo witamin, w tym dobrą dla skóry witaminę E oraz biotynę, beta-karoten, aminokwasy i saponiny. Spośród stwierdzonych w nasionach czarnuszki minerałów należy wymienić: magnez, żelazo, wapń, selen, potas oraz cynk. Chętnie stosowany przez alergików olej z czarnuszki w ponad 80 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich obecny jest kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, kwas eikozadienowy, oreomirystynowy oraz margarooleinowy i inne. W ziarnie czarnuszki obecne są też olejki eteryczne. Substancje obecne w olejku są w dużej mierze odpowiedzialne na specyficzne właściwości surowca pozyskiwanego z tej rośliny. Obecny w olejku z czarnuszki tymochinon to związek fitochemiczny, który wykazuje działanie przeciwzapalne i jest dość silnym aktyoksydantem.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież